Close

Procesapparatuur in de levensmiddelenindustrie

Omdat consumenten kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten verwachten die op een veilige manier geproduceerd worden, verdient hygiëne in de voedingsindustrie permanente en bijzondere aandacht. Dat betekent onder meer dat alle machines die in contact komen met die voedingsproducten gevrijwaard moeten worden van allerlei vervuilingen en microbiële besmettingen. Daarom moet er aan specifieke wet- en regelgeving (EU) inzake het hygiënisch ontwerpen van procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie voldaan worden:

  • Machine Richtlijn 2006/42/EG
  • EHEDG Richtlijnen (European Hygienic Engineering and Design Group)
  • Verordening (EG) 1935/2004: Inzake materialen en voorwerpen om met levensmiddelen in contact te komen
  • EN 1672-2: Machines voor voedselbereiding / Algemene Basisregels / Deel 2: Hygiëne-eisen
  • EN ISO 14159: Hygiënische eisen voor het ontwerpen van machines

Zo moeten alle 'Food Contact Surfaces' (direct en indirecte product-contact-oppervlakken) uit roestvast staal frequent en grondig gereinigd worden. Desinfecteren is hierbij essentieel om de microbiologische veiligheid van de voedingsproducten te garanderen. De efficiëntie van dat reinigingsproces is echter niet alleen afhankelijk van het proces zelf, maar ook van de eigenschappen van het te behandelen oppervlak vooral wat de ruwheid, topografie en de oppervlakte-energie betreft en dus de geschiktheid om van vuil ontdaan te worden, m.a.w. de reinigbaarheid.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief